"Het mooiste binnen het COMPRAYA-project is toch wel de motivatie en bereidheid van de deelnemers om mee te doen"

 16/05/2022

Interview met Renske Fles

Wie ik ben

Mijn naam is Renske Fles en woon sinds vier jaar in Haarlem. Ik ben getrouwd en trotste moeder van twee jongens, Maxim en Kirill. In mijn vrije tijd sta ik tegenwoordig langs het voetbalveld of speel ik zelf in een mooi dames-30+ team. Ik geniet van het feit dat we nu dicht bij zee wonen en ik toch gewoon op mijn fiets richting het Antoni van Leeuwenhoek kan.

 

Wat ik doe

Sinds 2003 ben ik al werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek. Ik heb al veel afdelingen gezien en aan een hoop onderzoeken meegewerkt. Ik ben begonnen als analist in het laboratorium, waar ik vooral heel veel DNA- en RNA-onderzoek heb gedaan bij vrouwen met baarmoederkanker en/ of borstkanker. Binnen de afdeling hoofd hals oncologie kreeg ik vervolgens de kans om een promotieonderzoek naar diagnose en behandeling van nasopharynx kanker in Indonesië te doen. Ook was ik betrokken bij een aantal projecten waar de focus lag op ouderen en (hoofd-hals) kanker, en dat leeftijd niet altijd doorslaggevend zou moeten zijn voor een bepaalde behandeling.

Van de ouderen met kanker naar de jongeren/jongvolwassenen met kanker was voor mij een hele omschakeling. Maar hoe meer ik me hierin ging verdiepen hoe meer het besef kwam hoe belangrijk onderzoek naar juist deze groep is. De gevolgen van de ziekte en de behandeling is iets waar deze jongvolwassenen nog jarenlang mee leven. En juist in deze leeftijdsgroep krijg je al zoveel voor je kiezen wat betreft persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties, etc. Middels de COMPRAYA-studie hopen we een beter inzicht te kunnen krijgen naar de belangrijkste aspecten waar de jongvolwassen met kanker tegen aan lopen.

 

Mijn taak bij COMPRAYA

Sinds november 2019 ben ik begonnen als studie manager voor de COMPRAYA studie. Ik ben verantwoordelijk voor het coördineren van de studie. Dat wil zeggen dat ik me in het begin voornamelijk beziggehouden heb met het protocol en de goedkeuring door de medisch ethische toetsingscommissie, maar ook de contracten en contacten met de andere centra. Daarnaast houd ik het overzicht en ben het aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. 

Met dit onderzoek willen we een beter beeld te krijgen in wat nu echt de specifieke behoeften zijn van de jongvolwassenen met kanker, waar hebben zij nu werkelijk het meeste baat bij om vervolgens de vertaalslag te kunnen maken van de onderzoeksresultaten naar de praktijk.

 

Het mooiste aan COMPRAYA vind ik..

Het mooiste van mijn werkzaamheden binnen COMPRAYA is toch wel de motivatie en bereidheid van de deelnemers om mee te doen. Want hoewel ik zelf geen deelnemers zie, en het slechts moet doen met de verhalen, vind ik het iedere keer weer fantastisch wanneer ik hoor dat een patiënt het geen enkel bezwaar vond om bijna twee uur lang vragen te beantwoorden en metingen te doen!

En daarnaast haal ik veel energie uit de samenwerking met alle betrokken collega’s, de artsen, onderzoekers, onderzoeksassistenten, ondersteunend personeel en studenten.  Juist die diversiteit binnen de groep maakt dat ik altijd gemotiveerd ben om mijn beste beentje voor te zetten.

Meer publicaties

“Ik denk dat de kracht van Compraya is dat er heel veel mensen bij betrokken zijn.”

Interview met dr. Olga Husson

Lees dit bericht

Talkshow Op1 live vanuit het Antoni van Leeuwenhoek

COMPRAYA studie leider dr. Olga Husson aan het woord

Lees dit bericht

KWF-subsidie voor complete DNA-analyse

KWF Kankerbestrijding stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar om het com...

Lees dit bericht