KWF-subsidie voor complete DNA-analyse

 08/01/2022

KWF Kankerbestrijding stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar om het complete tumor-DNA te analyseren van 1000 AYA's, met behulp van de nieuwste technieken.

KWF-subsidie voor complete DNA-analyse

Het doel van het project is om in de toekomst de behandeling beter af te kunnen stemmen op de specifieke tumoreigenschappen bij iedere patiënt. Het project heet GENAYA (a national database of GENome data of Adolescent and Young Adult cancers) en is een uitbreiding van de COMPRAYA studie. Het project wordt geleid door Hartwig Medical Foundation, een non-profit organisatie die gespecialiseerd is in whole genome screening bij kanker.

Winette van der Graaf: ‘COMPRAYA is een unieke prospectieve studie die vanaf de diagnose gegevens van AYA’s verzamelt. Door GENAYA krijgen AYA’s met een moeilijk te behandelen of meer voortgeschreden ziekte, nu de mogelijkheid om een uitgebreide genetische screen van hun tumor te laten doen. Dit geeft meer zicht op eventuele nieuwe medicamenteuze behandelingen voor de patiënten.’ Daarnaast gaan de volledige DNA-analyses, gekoppeld aan klinische data, meer inzicht geven in de biologie van kanker op jong volwassen leeftijd. De gegevens van GENAYA kunnen worden meegenomen in de COMPRAYA-uitkomsten, en geven daarmee nog meer begrip van kanker op AYA-leeftijd, en de behandeling en gevolgen ervan.

Olga Husson: ‘De beperkte data die we hebben duiden op de aanwezigheid van een andere moleculaire tumorbiologie bij AYA’s dan bij patiënten in andere leeftijdscategorieën met vergelijkbare tumoren. Dit kan belangrijke consequenties hebben voor de keuzes van een behandeling. De data van GENAYA maken het mogelijk om verschillen in kaart te brengen en de behandeling van jongvolwassenen met kanker verder te personaliseren.’

Nieuwsbericht Hartwig Medical Foundation

Nieuwsbericht Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Meer publicaties

Oproep voor deelname onderzoek naar veranderingen in lichaamsbeleving van AYA’s

Lees dit bericht

Onderzoek naar voeding, lichaamssamenstelling en ontlasting

Binnen de COMPRAYA studie vragen we deelnemers online voedingsdagbo...

Lees dit bericht

De Antoni - het kwartaalmagazine van het Antoni van Leeuwenhoek

Lees dit bericht