“Ik denk dat de kracht van Compraya is dat er heel veel mensen bij betrokken zijn.”

 25/05/2020

Interview met dr. Olga Husson

De kracht van Compraya

Wie ik ben:

“Ik ben 35 jaar, getrouwd, en woon in Strijbeek. Thuis heb ik een grote tuin waarin twee shetlandpony’s rondlopen en een oude bejaarde kat. Sinds kort is daar een Sint-Bernard aan toegevoegd.  Mijn hobby’s hebben vooral met sport te maken. Zo hou ik van wielrennen en hardlopen, maar ik kijk ook graag naar sport op tv hoor. En verder: Als het mooi weer is tuinier ik graag. Maar eigenlijk is werk mijn allergrootste hobby”

Wat ik doe:

“Mensen omschrijven mij als een harde werker. Soms mag het allemaal wel een tandje minder zeg maar. Ik ben als epidemioloog ook wel een diehard onderzoeker. Ik heb geen medische of psychische achtergrond, maar door mijn grote interesse in kanker houd ik me toch veel op deze vlakken bezig. Mijn onderzoeken richten zich voornamelijk op de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. Dat is iets wat mij veel voldoening geeft, want daarmee kan ik mijn onderzoekcijfers meteen naar de praktijk vertalen. Natuurlijk werk ik daarom veel samen met oncologen, maar daarnaast heb ik te maken met chirurgen en psychologen. Zo bouw ik tijdens mijn werk een heel diverse contactengroep op.”

Waarom Compraya:

“Al sinds mijn afstuderen houd ik me bezig met kankeronderzoek en sinds 2015 met jongvolwassenen met kanker. De Aya-groep zeg maar. Ik zie gewoon dat deze patiënten heel vaak te maken krijgen met leeftijdsspecifieke issues en ook jaren na hun behandeling nog verschillende (soms problematische) klachten hebben. Voor Aya’s blijven die klachten een enorme beperking in hun verdere leven en daar moeten we echt iets mee doen. Ik probeer dat zelf door veel onderzoek te doen naar die groep en hun problemen zo beter in kaart te brengen. Mogelijk dat artsen hun huidige behandelmethoden daarop kunnen aanpassen. Zodat die (latere) gevolgen en problemen bij die groep jongvolwassenen toch beperkt blijven. Met Compraya proberen we hier verder op voort te borduren.”

Mijn taak bij Compraya:

“Ik ben de projectmanager: De coördinatie en dus een groot deel van de verantwoordelijkheid van Compraya ligt in mijn handen. Het is heel belangrijk dat alles goed verloopt, want we gaan toch wel complex onderzoek doen. We zullen bijvoorbeeld niet alleen kijken naar de kwaliteit van leven van Aya’s, maar ook naar hele andere aspecten zoals de tumorbiologie.

Daarnaast maken we in die verschillende onderzoeken ook onderscheid tussen patiënten die niet meer beter worden en de overlevenden. Mijn taak hierin is om al deze onderdelen van het onderzoek bij elkaar te houden en aan te sturen. Gelukkig krijg ik hierbij de hulp van hoofdonderzoekers die allemaal hun eigen onderzoeksteam en zo een eigen onderdeel van het onderzoek aansturen. Om het kort te zeggen: Ik moet dus vooral het overzicht binnen Compraya bewaren.

Uiteindelijk wil ik na al dat managen dat er nou eenmaal bij hoort, ook op een andere manier mijn aandeel leveren aan het project. Namelijk zelf onderzoek doen op één van die onderzoeksgebieden.”

Het/mijn doel:

“Ik hoop met alle verzamelde data een aantal mooie onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden en er zo voor zorgen dat de gevonden resultaten ook in de praktijk worden gebracht. Dat laatste is natuurlijk ook het hoofddoel van Compraya: Voor elkaar krijgen dat de zorg en nazorg van Aya patiënten in heel Nederland wordt verbeterd.”

 

Interview door Rosalie Griffioen

Meer publicaties

Space 4 AYA 2019 congres

Lees dit bericht

LoveLife Run

Op zondag 4 juli 2021 vond de eerste editie plaats in het prachtige...

Lees dit bericht

KWF-subsidie voor complete DNA-analyse

KWF Kankerbestrijding stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar om het com...

Lees dit bericht